Dacă până nu demult se credea că vinul roşul este bun doar pentru prepararea vânatului şi pentru a încălzi atmosfera în timpul unei întâlniri romantice, specialiştii au arătat că licoarea are şi multiple beneficii pentru sănătate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul roşu poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Astfel, participanţii la cercetare care nu aveau probleme cu nivelul colesterolului şi care au consumat suplimente alimentare care aveau la bază vinul roşu au constatat că nivelul colesterolului LDL – supranumit “colesterolul rău” – a scăzut cu aproximativ 9%. În cazul subiecţilor care aveau valori ridicate ale colesterolului şi care au consumat aceleaşi suplimente nutritive, nivelul colesterolului “rău” a scăzut chiar şi cu 12%, informează dailymail.co.uk.
Rezultatele sunt încurajatoare, spun specialiştii, în condiţiile în care colesterolul “rău” se depune pe pereţii arteriali, care se îngroaşă şi determină creşterea presiunii arteriale, ducând la infarct.
Vinul roşu se află printre cei mai importanţi agenţi de diminuare a nivelului colesterolului, datorită antioxidanţilor care se află în componenţa sa. Consumul moderat de vin roşu păstrează astfel vasele de sânge flexibile, reducând riscul unor afecţiuni coronariene, spune profesorul John Folts, specialist în medicină cardiovasculară la Universitatea Wisconsin.
“Este aproape la fel de eficient ca şi aspirina”, spune Holts, care avertizează că un consum exagerat de vin roşu poate dăuna inimii şi nu numai.
Şi diabeticii se pot bucura de beneficiile vinului roşu. Cercetătorii au demonstrat că boabele de struguri roşii sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi descoperiţi până în prezent, care are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele acestui studiu recent,