Majoritatea parlamentară a renunțat astăzi la ideea ca de anul viitor contribuţia socială a salariaţilor să crească de la 6 la 7 la sută așa ca să poată scădea cu un procent cea a angajatorului. Pe fundalul unor proteste ale sindicaliștilor în fața Parlamentului, deputații au votat în prima lectură bugetul asigurărilor sociale pe anul viitor fără această modificare. Relatează Liliana Barbăroșie.
Democraţii au anunţat că nu vor sprijini redistribuirea înainte să înceapă dezbaterea proiectului prezentat de colega lor de partid, ministra muncii Valentina Buliga.
Deputatul Adrian Candu:
„Fac o precizare: PD va insista pentru menţinerea acelor cote, deoarece mereu am promovat ideea slăbirii poverii fiscale, mai ales pentru angajaţi, situaţia cărora nu este tocmai bună.”
Nici celelalte grupuri parlamentare nu au scăpat ocazia să-şi afişeze grijă faţă de salariaţi. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a ieşit chiar pentru asta la protestatarii din faţa Palatului Republicii. Iată ce le-a spus şeful liberalilor oamenilor adunaţi acolo de dimineaţă, la chemarea sindicatelor, pentru a se opune majorării:
„Noi am avut un schimb de păreri între noi şi o să rezolvăm aşa cum o să vrea poporul.”
Cum a ajuns atunci taxa de 7 la sută s-o înlocuiască pe cea de 6 la sută în proiectul de buget social trimis de guvern în Parlament, dacă toate grupurile parlamentare, chiar şi cel al premierului, spun că resping majorarea? Valentina Buliga a evitat să răspundă univoc la această întrebare, chiar dacă i-a fost adresată de mai mulţi deputaţi, printre ei socialistul Igor Dodon:
„6 sau 7? Noi susţinem să fie 6. Care este opinia dv. în acest sens?
Valentina Buliga: „Eu acum prezint poziţia guvernului. Dacă o să mă întrebaţi opinia mea personală, o să vă spun în particular. Acum eu prezi