Venit la Bucureşti pentru Congresul PPE, fostul premier polonez pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, care să-şi apere interesele strategice.
„Dacă am avea măcar un politician cu prestanţa lui, altfel ar arăta situaţia în România". Asta e impresia pe care ţi-o transmite polonezul Jerzy Buzek, primul cetăţean ale unei ţări ex-comuniste ales preşedinte al Parlamentului European - funcţie pe care a îndeplinit-o circa doi ani şi jumătate, până în luna ianuarie 2012. Îmbrăcat impecabil, distins şi sobru, Buzek are (la 72 de ani!) o alură de actor care nu lipseşte de la fitness. (Poate nu întâmplător fiica sa, Agata, este una dintre marile actriţe ale ţării sale).
Venit la Bucureşti pentru Congresul PPE de săptămâna trecută, el a acordat un interviu pentru „Adevărul". Şi, încă o dată: ne-ar trebui câţiva „Buzek"-i, câţiva oameni politici care ştiu să fie rezervaţi când îi duci pe nisipuri mişcătoare şi pasionaţi când simt că au dreptate. Sceptici, dar şi curajoşi, intelectuali, dar nepretenţioşi, activişti cu educaţie şi maniere. Europeni.
„Adevărul": România reuşeşte să atragă doar 10% din fondurile europene care-i sunt puse la dispoziţie. Rezultă o percepţie publică, un sentiment că suntem cumva neglijaţi de UE, daţi la o parte.
Jerzy Buzek: Înţeleg sentimentul pe care l-ar putea avea cetăţenii, că UE i-a lăsat deoparte. Însă pe români îi aşteaptă mulţi bani dacă vor şti să se folosească de toate fondurile structurale. E un proces pe care l-aţi început în 2007. Polonia, de exemplu, l-a început în 2004. Pentru noi a fost mai uşor să absorbim peste 90% din fondurile structurale şi deoarece am început cu trei ani mai devreme.
Ce-ar trebui să înveţe România din reuşita Poloniei?
E necesar să descentralizaţi puterea, e mult mai bine pentru absorbţia fondurilor europene. În Polonia avem 16 regiuni şi m