O companie mica britanica a reusit sa produca hidrocarburi, folosind dioxidul de carbon din aer si oxigenul din apa.
Scopul este pe de o parte obtinerea benzinei din alte surse decat cele clasice, iar pe de alta parte, consumarea dioxidului de carbon din atmosfera, care dauneaza din multe puncte de vedere climei si vietii pe planeta.
Lucrand in conditii experimentale, firma britanica a reusit sa obtina, pe aceasta cale, in luna august a acestui an, cinci litri de benzina. Produsul a fost verificat si omologat de organele abilitate, scrie Belfast Telegraph.
Compania spera ca, in termen de doi ani, sa construiasca o statie pilot, cu o capacitate de o tona pe zi si cu posibilitatea de a livra atat combustibil pentru autovehicule, cat si pentru aviatie.
Problema tehnica principala nu se rezuma la obtinerea hidrocarburilor pe cale sintetica, ci si la captarea dioxidului de carbon din aer, fara a altera calitatea aerului.
Benzina obtinuta pe aceasta cale nu contine componenti secundari, cum se intampla la cea rezultata din extractie si, ca urmare, nu polueaza aerul, dupa procesele de ardere interna.
Important este ca noul tip de combustibil are toate caracterisiticile benzinei obisnuite - mai putin defectele ei.
Aceasta permite folosirea lui in parcurile de vehicule auto existente si il pune in avantaj fata de toate variantele anterioare de motoare nepoluante, care presupun totdeauna un nou tip de motor, in general electric.
Compania care a initiat noua tehnologie, considera ca, daca autoritatile britanice vor finanta proiectul propus, exista conditii ca, in jurul anului 2027, Marea Britanie sa nu mai fie dependenta de importul hidrocarburilor, rezolvand totodata o problema de mediu a carei solutie inca nu a fost gasita la nivele global.
Singurul incionvenient major