CEDO a dispus daune morale de câte 6 mii de euro pentru fiecare dintre cei 170 care au făcut plîngerea.
Motivul a fost că sprijină regimul separatist și nu a făcut nimic ca să împiedice închiderea școlilor în 2004. Potrivit unei decizii publicate vineri, instanța de la Strasbourg a stabilit vinovăția Rusiei cu 16 voturi la unu, în vreme ce Republica Moldova a fost găsită nevinovată. Rusia trebuie să achite cheltuielile de judecată plus daune morale de câte 6 mii de euro pentru fiecare dintre cei 170 de elevi, părinți și profesori, majoritatea din orașele Râbnița, Tighina și Grigoriopol care s-au plâns la CEDO în 2004. Relatează de la Strasbourg corespondenta noastră Iolanda Bădiliță
În hotărârea definitivă adoptată astăzi de Marea Cameră în cauza Cătan și alții impotriva Moldovei și Rusiei Curtea europeană a drepturilor omului a decis in unanimitate că Republica Moldova nu a violat articolul 2 al Protocolului nr. 1 (dreptul la instruire) al Convenției europene a drepturilor omului. Totodata, CEDO a decis ca Federația Rusă se face vinovata de incalcarea Conventiei.
„Curtea a decis urmatoareale: 1. Faptele ce fac obiectul dosarului se afla in jurisdictia Republicii Moldova. 2.Faptele care fac obiectul plangerii aplicantilor cad in jurisdictia Federatiei Ruse, ale carei obiectii sunt respinse de curte," a spus Sir Nicolas Bratza, presedintele CEDO dar si al completului de 17 judecatori care a judecat acest dosar.
După cum se stie, dosarul in cauza se referă la plângerea copiilor și părinților din comunitatea moldovenească din Transnistria în privința efectelor politicii lingvistice adoptate în 1992 și 1994 de către regimul separatist prin care s-a interzis utilizarea alfabetului latin în școli, și în privința măsurilor ulterioare întreprinse în vederea implementării acestei politici.
Ca urmare a masurilor resp