Se pare că nu ne maturizăm niciodată într-atât încât să scăpăm de coşuri. Din fericire, tratamente există.
Din ce în ce mai multe persoane aflate la vârsta maturităţii suferă la un moment dat de acnee. Iar printre pacienţii care caută ajutor în cabinetele dermatologice, femeile ocupă primul loc. De ce ne chinuiesc coşurile şi când avem, 20, 30 sau chiar 40 de ani, de parcă am fi din nou la pubertate?
Acneea este cauzată de un exces de grăsime produsă de glandele sebacee. Poate afecta orice fel de ten şi este în strânsă legătură cu o dereglare a producţiei de hormoni masculini. În lungă serie de motive, se regăsesc:
Cauza 1: Sindromul X
Femeia care suferă de sindromul X are probleme cu greutatea, este predispusă la diabet sau la boli cardiovasculare şi prezintă exces de păr pe faţă. Sindromul X este cauzat de o viaţă sedentară şi de o dietă neadecvată. Combinate, acestea duc la un exces de insulină care determină ovarele să producă mai mult testo-steron, hormon strict masculin.
Cauza 2: Sindromul ovarelor polichistice
Chisturile ovariene duc la creşterea producţiei de hormoni androgeni, ceea ce cauzează acneea, dar şi o pilozitate aparent inexplicabilă pentru o femeie. În plus, ciclul menstrual este neregulat şi, de cele mai multe ori, însoţit de sângerări abundente şi de dureri foarte puternice.
Cauza 3: Stresul
În situaţiile mai delicate, stresante, glandele suprarenale sunt obligate să funcţioneze la capacitate maximă. Odată cu adrenalina, este însă secretat şi un hormon care stimulează activitatea glandelor sebacee şi, implicit, apariţia coşurilor.
Tratamente la îndemână
Înainte de folosirea oricăror tratamente sau produse cosmetice care să acopere coşurile, ar trebui depistată şi remediată cauza apariţiei lor. Cel mai adesea sunt prescrise:
• cremele cu retinol: conţin o formă sintetică de vitamina A, c