Aproape 2.000 de persoane, cei mai mulţi tineri sub 25 de ani, au participat ieri la „Marşul Unirii“, acţiunea în oglindă a unei manifestaţii similare ce a avut loc la Chişinău, pe 16 septembrie.
Spre deosebire de Bucureşti, în capitala Basarabiei, care are doar puţin peste 700.000 de locuitori, au ieşit atunci în stradă aproximativ 10.000 de unionişti.
Printre manifestanţii din Bucureşti s-au numărat tineri naţionalişti tunşi scurt şi hipioţi cu bundiţe, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, înfăşuraţi în steaguri tricolore, cu părul strâns în bentiţe tricolore sau doar cu cele trei culori pictate pe obraji.
Toţi au scandat: „România nu uita/ Basarabia e a ta!“. Coloana de unionişti a plecat din Piaţa Victoriei având în frunte ansamblul popular „Ştefan Vodă”, de la Căpriana, Republica Moldova, un grup de cobzari celebru dincolo de Prut.
Militanţii împătimiţii ai Unirii nu sunt foarte convinşi că România Mare va mai fi posibilă vreodată. Tudor „Cobzarul“, cum este cunoscut liderul grupului folcolric basarabean, crede că cele două ţări nu vor mai forma un singur stat decât în interiorul Uniunii Europene, atunci când se va ajunge la o „împăcăciune“ între marile puteri şi când „vor coincide interesele Rusiei şi ale Europei“.
Bărbatul nu-şi mai face de multă vreme iluzii, ştie că politicienii români sunt indiferenţi şi nici nu cunosc foarte bine problemele Basarabiei. „Am prieteni politicieni români, în PSD. Mulţi dintre ei mi-au spus: «Tudore, staţi cu ruşii, că vă e mai bine cu ei». Degeaba le-am explicat că la noi gazele sunt mai scumpe decât în Europa, ei tot cred că ruşii ne dau gaze naturale pe nimic“, spune, supărat, Tudor „Cobzarul“.
Familie de unionişti
În coloana care-a străbătut ieri centrul Bucureştiului s-au aflat şi două reprezentante ale unei familii de unionişti basarabeni