Liderii europeni au decis ca bancile europene sa fie supravegheate printr-un mecanism unic, care va fi introdus gradual de anul viitor. Si Romania va putea adera la acest sistem. DailyBusiness.ro a chestionat bancherii locali pentru a vedea cum va fi influentata piata bancara.
Mecanismul de supraveghere unica a bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar urma sa fie primul dintre cei trei piloni ai uniunii bancare europene, urmat de instaurarea unui sistem comun de garantare a depozitelor si de un altul care va permite restructurarea sau lichidarea la ordin a bancilor in dificultate.
Liderii europeni s-au angajat in noaptea de joi spre vineri sa puna in aplicare in 2013, un mecanism unic de supraveghere a bancilor din zona euro, un pas important in strategia lor de a pune capat crizei economice.
Legislatia urmeaza sa apara pana la finele anului
O singura autoritate de supraveghere bancara in zona euro va fi creata in 2013, iar cadrul legal al acesteia va fi elaborat pana la sfarsitul acestui an. Astefel, Banca Centrala Europeana (BCE) va avea competente de la 1 ianuarie 2013 asupra intregului sistem bancar al zonei euro (6.000 de banci), dar mecanismul de supraveghere va deveni efectiv in mod treptat.
"Este un proiect european mai larg care cuprinde 4 elemente mari: moneda europeana, legislatia bancara - pe cat posibil unica, supravegherea si garantarea unica", a mentionat Petre Bunescu, vicepresedintele BRD - Groupe Societe Generale si vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
El a adaugat ca urmeaza sa apara legislatia pana la finele anului, iar implementarea se va face treptat.
Bunescu a subliniat ca "momentan nu avem detalii despre cum se va face practic supravegherea. Asteptam creionarea cu mai multa acuratete a principiilor respective si a documentelor