In timp ce Guvernul britanic condus de David Cameron evita integrarea mai puternica nascuta din criza din zona euro, retragerea Londrei din constructia europeana poate fi sustinuta chiar de tarile de pe continent.
Desi Cameron a optat pentru un rol de observator la summitul de toamna al Uniunii Europene, masurile convenite acum pot da un nou imbold ideii iesirii Marii Britanii din UE, scrie Financial Times.
Premierul sustine ca sprijina mentinerea tarii sale in Uniune, desi in conditii renegociate. Totusi, Cameron este prizonier al propriului sau partid cu o orientare anti-europeana.
Cerand un tratament special, rationamentul guvernelor britanice succesive a fost ca europenii, cu o gandire mai federala, se vor teme de amenintarea reprezentata de plecarea Marii Britanii. Insa criza a schimbat prioritatile liderilor europeni.
La scurt timp dupa ce Guvernul de coalitie al lui Cameron a preluat conducerea in vara anului 2010, unul dintre cei mai eurosceptici ministri a afirmat ca nu mai este nevoie ca Marea Britanie sa paraseasca Europa, pentru ca Europa paraseste Marea Britanie. Aceasta observatie s-a dovedit a fi mai vizionara decat si-a imaginat autorul ei.
Europa s-a saturat de cerintele Londrei pentru exceptari si evitarea regulilor Uniunii, in timp ce alti lideri fac eforturi serioase pentru a salva euro.
Daca Londra vrea sa iasa, politicienii de pe continent spun acum ca ar trebui sa iasa.
Planul lui Cameron este sa renegocieze o serie de concesii in schimbul acceptului Marii Britanii pentru modificarea tratatelor, conditie necesara pentru o integrare mai puternica a grupului euro.
Exista mai multe obstacole legate de acest scenariu. In primul rand, tara ramane fara situatii din care sa se excluda. Este in afara zonei euro, spre deosebire de Polonia, de exemplu, si nu a