Daily Mail publică un articol amplu despre mult mediatizatele reintegrări în mediul natural ale puilor de panda, născuţi şi crescuţi în captivitate, a căror soartă, odată ajunşi în sălbăticie, este moartea, din cauza imposibilităţii de adaptare la mediu.
Autorităţile din provincia chineză Sichuan se laudă an de an cu sporirea comunităţii de urşi panda, specie pe cale de dispariţie, prin eliberarea puilor născuţi în rezervaţia "Liziping Nature", în pădurile din zonă. Specialiştii oferă însă o altă imagine a fenomenului de reproducere şi creştere a acestor mamifere, susţinând că la baza lui stau doar raţiuni financiare şi că odată eliberaţi, puii nu au nicio şansă de supravieţuire.
pandafix.com
Combatanţii acestui demers subliniază faptul că, din 1963, de când s-a dat startul programului de reproducere în captivitate, din cele 300 de animale eliberate, niciunul nu a trăit mai mult de câteva luni. Aceeaşi sursă dă exemplul lui Xiang Xiang, un urs panda lăsat în libertate acum trei ani, care a fost găsit mort, în urma unei confruntări cu alţi urşi sălbatici. Specialiştii spun că, după o viaţă în captivitate, mamiferele întâmpină dificultăţi în găsirea hranei şi în apărarea în faţa speciilor ameninţătoare.
AFP / Mediafax Foto
"Creaturile din captivitate nu sunt decât nişte caricaturi ale animalelor sălbatice. Poveştile cu pui drăguţi şi pufoşi, de care auzim tot timpul, în care specialişti salvează specia şi totul este ok, sunt, de fapt, o ofensă la adresa celor din sălbăticie", este de părere Sarah Bexell, directoarea unui centru de reproducere şi conservare a urşilor panda, din Chengdu, Sichuan. potrivit acesteia, captivitatea le reduce din start puilor abilităţile de adaptare la habitatul natural. "Viaţa le este pre-programată. Sunt plictisiţi şi nimic nu îi determină să gândească. Este ca la închisoare," adaugă Bexell, c