Lafarge România a inaugurat la finele săptămânii trecute o investiţie de 13,7 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro) în creşterea şi optimizarea capacităţii de co-procesare a deşeurilor. Investiţia a fost susţinută integral din fonduri proprii ale companiei, construcţia platformei de recepţie, procesare, depozitare temporară şi transfer de deşeuri solide fiind finalizată în mai puţin de un an.
"Co-procesarea deşeurilor în fabricile de ciment reprezintă alternativa sustenabilă şi viabilă de valorificare a deşeurilor, cu efecte benefice asupra mediului înconjurător, sănătăţii şi securităţii oamenilor. Principala noastră preocupare este ca serviciile pe care le oferim să fie orientate spre o gestionare a deşeurilor conformă cu cerinţele pieţei şi să răspundă nevoilor specifice ale fiecărui client. Un număr important de operatori economici din diverse sectoare, cum ar fi cele industriale şi publice, este interesat de gestionarea corectă şi conformă a propriilor deşeuri şi, în acest sens, apelează la serviciile complete oferite de către noi, în parteneriat cu Eco Gest", a declarat Arpad Farkas, director al uzinei Lafarge România din Hoghiz.
* Procesează peste 100 de tipuri de deşeuri
Activitatea de co-procesare a deşeurilor a început, în cadrul uzinelor Lafarge din România, încă din anul 2002 şi a continuat să se dezvolte cu creşterea progresivă a cantităţilor anuale de deşeuri co-procesate şi a ratei de substituţie a combustibililor tradiţionali cu combustibili alternativi şi a materiilor prime tradiţionale cu materii prime alternative. Uzinele Hoghiz şi Medgidia deţin autorizaţii integrate de mediu pe baza cărora pot co-procesa o gamă largă de peste 100 de tipuri de deşeuri - solide, lichide, păstoase - provenite din diverse activităţi industriale, cât şi deşeuri municipale sortate. O parte din deşeurile municipale valorificate energe