Un proverb oriental sustine ca cine doarme bine are parte de o viata lunga. Asa cum arata profesorul Clifford Seyper de la Harvard Medical School, care a efectuat indelungi cercetari cu privire la efectul odihnei asupra sanatatii, lipsa somnului produce blocajele unor cai neuronale, determinand tulburari de memorie si de sanatate mentala.
Un somn bun inseamna sa fie ritmic (zilnic in acelasi interval), nefragmentat (fara intreruperi) si respectand durata normala, care difera, in anumite limite, de la un organism la altul, arata Infoniac.
O regula de aur spune ca trebuie sa adormi atunci cand ti se face somn. Depasirea orei de somn sau momentului cand organismul cere odihna te face sa "gonesti somnul". Daca ai gonit somnul, acesta poate reveni greu si te pune in stare de insomnie.
De ce si cat dormim
Un om normal petrece aproape o treime din timpul vietii sale dormind. Sugarii pot dormi chiar si 18 ore, in timp ce unor persoane, indeosebi varstnice, le pot fi suficiente chiar si 5 ore pe zi, desi durata medie apreciata de specilisti se refera la 8 ore zilnic.
Somnul este necesar nu numai pentru odihna sistemului nervos, ci si pentru relaxarea muschilor, o solicitare mai redusa a inimii si sistemului circulator, relaxarea sistemului digestiv. O alimentatie bogata aplicata inainte de somn face ca acest aparat sa nu beneficieze de toate avantajele starii de relaxare a organismului.
Privarea de somn, chiar si pentru o singura noapte, face ca starea de oboseala sa se rasfranga asupra intregului organism, adesea pe mai multe zile.
Un somn bun si mai ales ritmic asigura relaxarea zilnica a organismului, detrminandu-l sa poata relua eforturile obisnute, dupa refacere.
Ciclurile somnului
S-a stabilit ca un somn normal este stapanit de patru cicluri, de cate 90-120 minute