Dacă te-a înțepat o insectă, e posibil să apară mici umflături, roșeață, durere și mâncărimi. Dar, în general, aceste reacții sunt slabe. Dacă te-a înțepat o insectă, e posibil să apară mici umflături, roșeață, durere și mâncărimi. Dar, în general, aceste reacții sunt slabe.
În caz că este vorba de o albină, trebuie îndepărtat cât mai repede acul. Trebuie și să te miști cât mai puțin pentru a nu favoriza răspândirea veninului în corp. Dacă înţepătura este la mână sau la picior, acestea se țin ridicate. Se scot bijuteriile sau hainele care pot împiedica circulația sângelui. Se spală zona afectată cu apă rece și săpun. Pentru potolirea durerii și a usturimii se pune gheață într-o pungă sau pânză și se aplică pe locul afectat. Se lasă timp de 15-20 de minute. Acțiunea se poate repeta. Dacă nu ai gheață, se poate pune o compresă cu apă rece, care se ține șase ore.
Dacă te-a înțepat un păianjen, țânțar sau altă insectă, dezinfectează zona. Apoi, împotriva mâncărimilor, poți folosi un amestec de cinci până la douăzeci de picături de ulei esențial de lavandă sau mușețel și o lingură de ulei de floarea-soarelui. Preparatul se păstrează într-o sticluță închisă la culoare, ferită de lumină sau căldură. Se aplică direct pe zona afectată de trei ori pe zi, până la vindecare. Pentru calmarea durerii și reducerea inflamației se pot folosi frunze zdrobite de pătlagină, busuioc sau pătrunjel aplicate pe piele.