Dacă nu ne doare rău, nu are rost să mergem la medic. Aceasta pare a fi deviza după care ne conducem sănătatea. Nimic mai greșit. Căci, adesea, afecțiunile renale nu-și fac simțită prezența decât când este deja prea târziu. Dacă nu ne doare rău, nu are rost să mergem la medic. Aceasta pare a fi deviza după care ne conducem sănătatea. Nimic mai greșit. Căci, adesea, afecțiunile renale nu-și fac simțită prezența decât când este deja prea târziu.
Într-o zi, te trezești cu pleoapele umflate. Altă dată, te deranjează inelele sau verigheta. La un moment dat, parcă nici gleznele și gambele nu mai arată bine. Ei, e vară, vei spune. Sau e perfect normal să mai reții apa și să apară edeme, mai ales la femei. Numai că nu e deloc așa. Dacă știi că ai niște kilograme în plus, o tensiune mare și dacă fumezi, e foarte posibil ca rinichii tăi să-ți "vorbească" prin semnele descrise mai sus.
► Dă o fugă la medic!
Studiile de specialitate arată că aproape jumătate dintre femei și cam o cincime dintre bărbați fac, în decursul vieții, cel puțin o infecție urinară. Or, netratate corespunzător, astfel de infecții distrug în timp rinichii și aparatul urinar. Tot cifrele statistice vorbesc și despre faptul că un adult din 10 suferă de o boală cronică de rinichi, dintre aceștia unii ajungând la tratamentul prin dializă sau chiar la transplant. Nici pietrele de la rinichi, așa-numita litiază renală, nu sunt de neglijat. Foarte important este faptul că afecțiunile renale merg "mână în mână" cu cele cardiovasculare. Așa se face că majoritatea suferinzilor de o boală cronică de rinichi au și hipertensiune arterială. În plus, diabeticii sunt predispuși la apariția bolilor renale, motiv pentru care și sunt monitorizați periodic în acest sens. Din nefericire, bolile grave ale rinichilor evoluează lent și tăcut. Astfel, în multe cazuri, se ajunge la medic prea târziu sau d