Cea mai recentă reuniune a şefilor de state şi de guverne din Europa a condamnat, probabil, Uniunea Europeană la luni de noi lupte interioare în privinţa politicilor economice şi bugetare, dar a demonstrat că, în pofida frontului comun făcut de Franţa, Italia şi Spania, Germania are ultimul cuvânt de spus în deciziile Uniunii.
În singura decizie importantă luată la summitul de două zile, liderii europeni au stabilit că Banca Centrală Europeană va primi de anul viitor responsabilitatea supravegherii celor aproximativ 6.000 de bănci din zona euro, primul pas spre o uniune bancară. Dar dacă Franţa şi Comisia Europeană au vrut ca mecanismul unic de supraveghere bancară să fie lansat în ianuarie 2013, acordul summitului prevede că "lucrările la implementarea operaţională vor fi efectuate în cursul anului 2013", scrie BBC. Influenţa cancelarului german Angela Merkel este evidentă, liderul celei mai mari economii europene insistând la reuniune că "stabilirea unui supraveghetor nu este o chestiune de o lună sau două" şi că se aşteaptă ca structura să-şi poată îndeplini rolul cândva în 2013.
În replică, preşedintele Franţei, socialistul Francois Hollande, a sugerat că Merkel îşi croieşte politici anticriză care să o ajute în campania electorală din 2013. El a venit la summit abordând o atitudine vădit antigermană. Cancelarul a respins ideea că prin aceste "obstacolele" vrea să evite ca parlamentul german să fie nevoit să voteze înaintea alegerilor generale de anul viitor plăţi făcute în cadrul planurilor anticriză, notează Thomson Reuters.
Germania vrea ca Spania să-şi asume salvarea băncilor
De asemenea, Merkel a atenţionat că nu va permite ca ESM, mecanismul permanent de bailout al zonei euro, să-şi asume în locul guvernelor răspunderea pentru bailout-urile bancare din trecut din ţări precum Spania. În acest fel, orice ajutor dat de g