Exportatorii din România vor avea probleme în perioada următoare şi prima parte a anului 2013 deoarece consumul global a scăzut timp de cinci luni consecutive şi, chiar dacă în luna octombrie există un uşor reviriment, indicatorul se află mult sub media pe termen lung, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers.
Indexul Consumului Global (GCI) s-a deteriorat timp de cinci luni consecutive pe perioada verii, când scandalurile privind Grecia, Spania şi Italia au făcut consumatorii mai reticenţi în a achiziţiona produse, însă în luna octombrie se constată o creştere de 1,7%, faţă de 1,5% în luna septembrie. Cu toate acestea, cifra se află semnificativ sub media de creştere pe termen lung, de 2,8% iar datele sunt la cele mai proaste niveluri din ultimii ani. "Efectele acestei scăderi a dinamicii consumului global se vor resimţi în întregul sector de retail şi pe întreg lanţul global de aprovizionare. Pentru România, dinamica lentă a consumului global va însemna cel mai probabil un an plin de provocări pentru exportatori", a declarat Bogdan Belciu, partener Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.
Redresare foarte slabă
Indicatorul poate fi interpretat în două sensuri. "Ritmul de creştere al economiei globale a înregistrat o tendinţă descendentă în ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagnează, fie s-au întors în recesiune, redresarea din Statele Unite a început să piardă viteză şi există temeri privind o scădere a ritmului de creştere al pieţelor emergente", scrie Richard Snook, senior economist al PwC şi principalul autor al raportului. "Ultimele date privind rata de creştere şi tendinţa GCI sugerează o creştere economică foarte slabă, dar totuşi o creştere şi nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o redresare treptată a consumului global în 2013, presupunând că nu vor exista şocuri