Persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României, informează MAE.
“Persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accident are calitatea de diplomat şi beneficiază potrivit Convenţiei privind relaţiile diplomatice (Viena, 1961) de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României. Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie cazul, cercetările fiind în curs la nivelul autorităţilor competente“, se arată într-un comunicat al MAE remis la solicitarea Mediafax.
Ministerul precizează că potrivit Articolului 11 alineat (1) din Constituţia României, “Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte”. De asemenea, conform alineatului (2) din “Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern“. “În cazul în speţă, rezultă că statul român este obligat să respecte şi să aplice întocmai Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, ratificată de 176 de state. Atât România, cât şi Federaţia Rusă sunt părţi contractante ale acestei Convenţii. Potrivit Art. 29 din Convenţie «Persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţiune. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine, şi ia toate măsurile raţionale pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei sale, libertăţii şi demnităţii»”, se arată în comunicatul MAE.
Ministerul precizează că potrivit articolului 31, paragrafele (1), (2), (3) şi (4) “agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statului acreditar”. ”El se bucură de asemenea de imunitatea