A fost interzis în mai toate țările civilizate. Este considerat inamicul sănătății și cauza multor boli. În ciuda avertismentelor repetate, lumea nu renunță la țigări. De ce-am face-o?! A fost interzis în mai toate țările civilizate. Este considerat inamicul sănătății și cauza multor boli. În ciuda avertismentelor repetate, lumea nu renunță la țigări. De ce-am face-o?!
Chiar nu poți rămâne indiferent când afli că au fost identificate cam 4.000 de substanțe diferite, majoritatea extrem de nocive, în fumul de țigară. Iar cel toxic este gudronul, un complex de particule cancerigene, format din oxizi de nitrogen, monoxid de carbon, benzipren. Nicotina să zicem că nu e atât de rea, dar dă dependență, fiind recunoscută ca puternic stimulent neuroendocrin și ca sedativ. Cianura de hidrogen, amoniacul, metale precum arsenicul, plumbul și compușii radioactivi completează lista ingredientelor nocive.
Cu excepția aspectului financiar, care le dă temă de gândire până și celor mai cu dare de mână dintre consumatorii de țigări, nu prea sunt motive clare care să determine oamenii să renunțe la acest viciu. Și ce dacă se îngălbenesc dinții și se strică? Există soluții pentru albirea lor și... trăiască stomatologii! Cât despre gustul neplăcut din gură, acesta dispare cu gumă de mestecat. Tusea trece cu sirop, pentru riduri există creme... Ba, mai mult, cine e dispus să suporte kilogramele în plus acumulate după renunțarea la tutun? Și apoi, sunt atâția oameni care au fumat o viață întreagă și au murit fie de bătrânețe, fie din alte cauze, dar nu de la fumat li s-a tras. E drept că fumul le face rău celor din jur, care nu sunt obligați să inhaleze "noxele" fumătorilor. Dar s-a inventat țigara electronică, alternativa "sănătoasă", fără gudron și fum, a celei obișnuite. Iată cum, orice-ar fi, se fumează în continuare. Și asta pentru că e foarte greu să ne recunoaștem dependenț