Cheltuielile de consum la nivel global au inregistrat un usor reviriment in octombrie, iar premizele pentru 2013 par a fi promitatoare. Mai simplu spus, daca va creste consumul, ne putem gandi cu optimism la iesirea din criza. Sa fie oare asa?
Dupa patru ani de criza, vin, in sfarsit, vesti ceva mai bune pentru economia mondiala. Cel putin pe hartie. Potrivit expertilor de la PriceWaterHouseCoppers, cheltuielile de consum la nivel global au inregistrat un usor reviriment de la 1,5% in septembrie la 1,7% in octombrie.
“Acesta este un semnal optimist, avand in vedere ca mentinerea unei tendinte negative ar fi indicat o reintrare in recesiune a economiei globale”, explica Richard Snook, senior economist al PwC.
“Ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in Zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime”, afirma acesta.
Potrivit expertilor, este prima veste buna dupa un an 2012 ce a marcat un nivel al consumului la fel de scazut ca in 2010.
„Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente. In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta GCI sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune”, a explicat Snook.
Premise pozitive se inregistreaza si in Romania.
„Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare