ANAF îşi propune să colaboreze cu Autoritatea Electorală prin schimb de date privind finanţarea partidelor şi a independenţilor şi se bazează în continuare pe lărgirea bazei de impozitare, într-o strategie care începe însă laudativ la adresa activităţii din perioada lui Blejnar, criticat de premier.
Obiectivele sunt incluse în strategia pe 2012-2016 elaborată recent de către noua conducere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Incluzând multe măsuri prezentate la modul general, fără idei şi termene concrete, şi oarecum paradoxal având în vedere criticile formulate de mai multe ori de premierul Victor Ponta la adresa fostei conduceri, documentul începe laudativ faţă de activitatea ANAF în 2011, când instituţia era condusă de Sorin Blejnar, arătându-se că, în acel an, Agenţia "a făcut eforturi pentru creşterea eficacităţii şi eficienţei combaterii evaziunii fiscale", asigurând astfel inclusiv "încasări mai bune".
Actuala conducere ANAF mai susţine că, anul trecut, a crescut semnificativ gradul de informatizare a activităţilor de inspecţie şi control şi a continuat simplificarea şi modernizarea procedurilor fiscale, făcând chiar referire la mai multe ordine semnate de Blejnar pentru supravegherea fiscală a produselor accizabile.
Aprecierile la adresa fostei conduceri ANAF sunt prezentate în condiţiile în care premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori activitatea din mandatul fostului preşedinte care ar fi condus la scăderea veniturilor colectate de instituţie din combaterea evaziunii.
Pentru perioada următoare, ANAF precizează că se sprijină "pe civismul fiscal" al contribuabililor, dar că va încheia şi un protocol cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială privind furnizarea de date referitoare la veniturile brute de natură salarială, dar şi din alte surse de venit supuse impozitării, realizate în