Carapacea unei broaşte ţestoase străvechi, extrasă dintr-un depozit de argilă de lângă o groapă de gunoi din sudul Poloniei, este considerată de oamenii de ştiinţă drept cea mai veche fosilă de broască ţestoasă din lume descoperită până în prezent, informează AFP.
Datată de cercetătorii de la Institutul de Paleontologie din Varşovia, fosila are o vechime de 215 milioane de ani şi ar putea oferi răspunsuri preţioase pentru numeroasele întrebări ridicate de această vieţuitoare, venerată până în zilele noastre de multe civilizaţii de pe glob.
"Fosilele de la sfârşitul terţiarului sunt foarte rare. Există doar opt situri în lume unde ele pot fi găsite. Aici, în Polonia, am descoperit cea mai veche colecţie de fosile, care sunt şi complete în acelaşi timp", a declarat Tomasz Sulej, paleontologul afiliat Academiei de Ştiinţe din Polonia, care a făcut această descoperire în regiunea oraşului Cracovia.
"Îmi spun că îngerul meu păzitor m-a ghidat spre acest loc", a adăugat el, evocând acea zi din septembrie 2008, când, condus de intuiţie, a început să facă săpături în apropiere de oraşul Poreba.
Patru ani mai târziu, testele au confirmat ceea ce el bănuia: exemplarul pe care l-a găsit este cea mai veche fosilă de broască ţestoasă din lume.
The Journal of Vertebrate Paleontology, prestigioasa revistă de paleontologie a vertebratelor, şi ediţia poloneză a publicaţiei National Geographic au anunţat această descoperire la sfârşitul lunii august.
O fosilă de o vârstă asemănătoare a fost descoperită în Germania. Dar fosila găsită în Polonia include, pe lângă carapace, şi alte oase, precum vertebrele gâtului şi ale cozii, precum şi oasele membrelor superioare şi inferioare, reprezentând din acest punct de vedere o descoperire unică până în prezent.
"Am descoperit două specii, dintre care una este necunoscută", a afirmat paleontologul p