IAȘI. Medicii oftalmologi din Iași atenționează că a crescut numărul consultațiilor pentru copii. Părinții sunt atenționați de către educatori, învățatori și profesori că au observat la copilul lor dificultăți în vederea la distanță sau că se apropie prea mult de caiet. Medicii spun că ochii pot fi roșii, dureroși sau copilul poate acuza dureri de cap.
„Controlul oftalmologic va evidenția cel mai frecvent o eroare de refracție de tipul miopie, hipermetropie sau astigmatism. Mult mai grav este atunci când copilul prezintă o diferență mare de refracție între cei doi ochi, care va determina scăderea vederii la ochiul cu dioptri mai mare, fenomen numit ambliopie sau cunoscut popular ca ochi leneș”, a declarant conf. dr. Camelia-Margareta Bogdănici, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului clinic de urgență Sf. Spiridon Iași.
Medicul Camelia Bogdănici a mai precizat că scăderea acuităţii vizuale la copil reprezintă o piedică majoră în educaţia şi viitorul acestuia, dar în acelaşi timp în dezvoltarea normală a unei societăţi. Un copil din 20 de preşcolari prezintă o tulburare de vedere, a adăugat Conf. Dr. Camelia-Margareta Bogdănici . Cu cât depistăm bolile oculare mai precoce cu atât succesul terapeutic va fi mai mare.
Conferențiarul ieșean a mai precizat că Societatea Europeană de Oftalmopediatri şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au stabilit strict momentele controlului oftalmologic. Astfel, nou-născutului i se verifică obligator, încă din maternitate, roşul pupilar iar copiii cu risc (prematuri, cu istoric de glaucom congenital familiar, de diabet, de retinoblastom) sunt examinaţi de oftalmolog încă din primele zile de viaţă. La copii cu vârste între 6 luni şi 1 an se recomandă practicarea de rutină a examenului roşului pupilar de către medicul de familie (pediatru). Screeningul vizual va fi efectuat obligatoriu la toţi copii între 3 ani şi 3½