Guvernul premierului Victor Ponta îşi alcătuieşte un consiliu care va stabili poziţia României faţă de bugetul multianual al UE pentru 2014-2020, dar nu include în această structură reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, deşi cel care ar urma să exprime o astfel de poziţie este preşedintele Traian Băsescu, cel care, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, reprezintă ţara la summit-urile UE.
Băsescu a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute la summit-ul UE de la Bruxelles şi, după cum arată datele de astăzi, va merge şi la summit-ul de la sfârşitul lui noiembrie unde vor fi stabilite liniile generale ale bugetului multianual pentru 2014-2020.
Având handicapul serios al unei absorbţii mediocre în exerciţiul financiar 2007-2013, sub 10% din sumele acordate României ca fonduri structurale şi de coeziune, România riscă penalităţi serioase în viitorul exerciţiu financiar multianual, ceea ce în actualul context al unui nou "deceniu pierdut" ce se arată la orizontul Uniunii o va împiedica să recupereze măcar o parte din decalaje, unul dintre rosturile fundamentale ale apartenenţei la UE. Toate încercările din ultima vreme de a impulsiona absorbţia de fonduri UE nu au arătat rezultate palpabile, iar Guvernul mai face acum un efort: stabileşte un consiliu care să examineze problema fondurilor după 2014, dar nu include din acest consiliu şi reprezentanţi ai Preşedinţiei.
Potrivit Mediafax, care citează un document guvernamental, consiliul care va stabili poziţia României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020 va fi condus de primul-ministru. Consiliul va fi format din primul-ministru, toţi miniştrii cu excepţia celui al apărării, precum şi preşedinţii Comisiei Naţionale de Prognoză şi Institutului Naţional de Statistică.
Obiectivul Consiliului este stabilirea mandatului la nivelul Consiliului afac