Publicatii care insumeaza 90% din tirajul total al ziarelor din Brazilia au decis sa nu mai permita sa fie indexate de catre serviciul de agregare stiri Google News, ca urmare a refuzului gigantului IT american de a plati pentru continut, potrivit BBC. Decizia a fost anuntata de Asociatia nationala a grupurilor de presa din Brazilia, care are in portofoliu 154 de titluri media. Site-urile acestor publicatii vor continua insa sa fie indexate de motorul de cautare al Google.
"Indexarea pe Google News nu ne-a ajutat sa crestem traficul site-urilor pe internet. Din contra, furnizand primele randuri ale articolelor noastre pe internet, serviciu reduce sansele ca utilizatorii de internet sa fie interesati de intreg continutul pe site-iurile noastre", a declarat presedintele acestei asociatii Carlos Fernando Lindenberg Neto.
Google se confrunta cu probleme similare si in Franta. Gigantul american a amenintat in aceasta luna ca nu va mai indexa site-urile de presa franceza pentru a protesta impotriva unei propuneri legislative din aceasta tara, in urma careia ar urma sa plateasca o taxa pentru continutul afisat pe motorul sau de cautare, potrivit France 24, care citeaza AFP. Intr-o scrisoare trimisa de Google autoritatilor franceze in aceasta luna, gigantul IT american sustine ca "nu poate accepta" o asemenea masura care i-ar afecta existenta si ca in consecinta ar fi nevoita sa nu mai indexeze site-urile presei franceze.
In scrisoarea sa, obtionuta de AFP, Google sustine ca genereaza 4 miliarde de 'click-uri' pe luna catre paginile de internet ale presei din Franta.
Google a precizat ca o lege prin care i s-ar cere sa plateasca site-urilor media pentru afisarea in motorul sau de cautare a link-urilor care directioneaza catre continutul acestora, i-ar ameninta propria existenta. Guvernul francez, care este unul socialist si incear