Mircea cel Bătrân nr. 45, prima scară de bloc din Braşov cu sistem dublu de încălzire. Proprietarii cu centrale de apartament, care au optat şi pentru încălzirea centralizată, vor putea să compare acum costurile celor două sisteme de încălzire, care pot funcţiona în paralel
Dacă anii trecuţi, braşovenii se debranşau cu miile de la sistemul centralizat, vara aceasta, numărul celor care au ieşit din sistem a fost de 277. În schimb, 108 familii, dar şi peste 200 de agenţi economici au ales să se branşeze la reţeaua Tetkron, firma care se ocupă de furnizarea şi distribuţia agentului termic în municipiul Braşov. Printre noii abonaţi ai Tetkron se numără şi cei ai unui bloc de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 45, scara B, care au ales ca în proporţie de 80%, respectiv 35 de familii din cele 44, să se racordeze la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă 21 dintre ei aveau centrală termică. „Reacţiile oamenilor din bloc au fost împărţite: unii au fost deschişi la rebranşare, alţii au spus că vor aştepta până anul viitor să vadă care sunt costurile vecinilor. O să vedem cum va fi. Acum, ţinând cont de preţul metrului cub de gaz metan şi de cel al gigacaloriei, cred că cei care s-au rebranşat vor fi mai câştigaţi. Nu aveam ce pierde rebranşându-ne, fiindcă şi centrala proprie poate funcţiona în paralel”, a explicat Gabriel Balint, preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Concordia”, din care face parte blocul rebranşat.
Prin operaţiunea de rebranşare se implementează la această scară şi sistemul de distribuţie pe orizontală şi de contorizare individuală (se montează conducte noi pe scara blocului la care se poate racorda fiecare apartament, vechile coloane care treceau prin apartamente urmând să fie anulate), astfel că nu mai există riscul ca locatarii care îşi plătesc facturile la zi să sufere din cauza rău-platnicilor.
Sistemul de contorizare