Liderii Uniunii Europene se vor confrunta cu două luni de negocieri dure cu privire la bani, putere şi la viitoarea guvernare, înainte de a întări încrederea în moneda unică, notează Reuters.
Preşdintele francez, François Hollande, se poate să se fi pripit în momentul în care a declarat, săptămâna trecută, că problemele care au paralizat zona euro îşi vor găsi rezolvarea cât de curând, comentează Reuters.
"Am confirmarea că tot ce este mai rău, este în trecut", a afirmat Hollande.
Se pare că declaraţia preşedintelui francez nu reflectă pe deplin realitatea, comentează Reuters, având în vedere faptul că, de acum şi până la jumătatea lunii decembrie, statele Uniunii trebuie să se pună de acord în ce priveşte bugetul comun pe următorii şapte ani, dar să decidă şi cu privire la o uniune fiscală bazată pe supraveghere centrală asupra bugetului naţional şi o posibilă separare a bugetului zonei euro.
De asemenea, trebuie să se decidă soarta Greciei, dacă, aşa cum se anticipează, statul grec va ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali pentru a evita falimentul, în schimbul unor reforme structurale şi a unor măsuri drastice.
În concluzie, scrie Reuters, zona euro este departe de a se întoarce la nivelul de creştere economică necesar pentru a reîncepe angajarea milioanelor de şomeri furioşi.
BCE a înlăturat sentimentul acut de criză, iar ţările din zona euro au acceptat condiţiile stricte impuse, în schimbul împrumuturilor.
Ca să complice parcă situaţia, comentează Reuters, relaţia dintre puterile europene, Germania, Franţa şi Marea Britanie este în cea mai mare criză din ultimul deceniu.
Hollande susţine că Germania este cea care trebuie să facă primul pas în direcţia ajutorării ţărilor sărace, înainte ca Franţa să fie de acord să cedeze mai multă putere Bruxelles-ului cu privire la politica sa fiscală.
Pe