Armata României îşi sărbătoreşte ziua pe 25 octombrie. Ieri, militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani, împreună cu veteranii de război, plutonier adjutant principal (r ) Ioan Lungu şi colonel (r) Gheorghe Rogoz şi reprezentanţi ai Biroului de Informare Recrutare le-au vorbit elevilor de la clasele a VIII-a şi a XII-a de la Colegiul Naţional Unirea despre viaţa de militar. „M-am înrolat în armată, ca voluntar, la vârsta de 17 ani. Am ajuns dincolo de Tisa, la Tocai, iar aici am fost rănit. Am ajuns la spital şi după două săptămâni au vrut să mă trimită în ţară. Eu am refuzat şi m-am întors pe front. În război cuvintele «nu» şi «nu pot» nu există. Acolo se răspunde doar cu «da» şi «executat». Pentru faptele de vitejie am primit şapte decoraţii. Cinci decoraţii de război româneşti şi două decoraţii internaţionale”, le-a povestit elevilor colonel (r) Gheorghe Rogoz.
Peste câteva zile, plutonier adjutant principal (r ) Ioan Lungu împlineşte 100 de ani. Nu a uitat nici acum momentele de coşmar prin care a trecut. „Războiul nu cruţă pe nimeni. Lasă oameni fără mâini, fără picioare, fără vedere...! În urma lor suferă şi alţii. România nu a fost o ţară cuceritoare. Românii doar şi-au apărat teritoriul”, a spus acesta.
Militarii români luptă la mii de kilometri distanţă de ţară
Elevii au aflat şi ce fac militarii români din zilele noastre, care luptă la mii de kilometri distanţă. După ce a fost vizionat un clip emoţionant, de la ultima misiune din Afganistan, plutonierul Claudiu Buzoianu le-a povestit copiilor ce înseamnă viaţa de militar. „Încă de mic copil mi-am dorit să îmbrac haina militară, fiind fascinat de aceasta, dar şi de blindatele pe care tata, militar şi el, mi le prezenta. Lucrez în sistem de 11 ani şi am fost până acum în patru misiuni internaţionale, una în Irak şi trei în Afganistan. Noi, mili