Jumătate dintre oamenii cu cancer nu au nici factori de risc, nici cazuri în familie. Cum boala poate apărea oricum, singura soluţie e depistarea precoce
Medicul Alexandru Blidaru susține că în Institutul Oncologic se pot opera cancerele la fel de bine ca în alte mari centre ale lumii
Cancerul este un subiect sensibil pentru români, fruntaşii Europei atât la incidenţa, cât şi la mortalitatea din cauza cancerelor la sân şi de col uterin. Ne-am întâlnit cu profesorul Alexandru Blidaru, şeful secţiei de chirurgie a Institutului Oncologic Bucureşti, chiar pe câmpul de bătălie, în spital, acolo unde fiecare bagaj de pe holul de aşteptare anunţă zilnic o nouă luptă lungă pentru viaţă.
Evenimentul zilei: Cu ce tipuri de cancer vă confruntaţi cel mai des?
Prof.dr. Alexandru Blidaru: În secţia de chirurgie pe care o conduc, operăm cel mai des cancere la sân, de col, ovariene, dar şi de colon, rect, melanoame etc. Prin tradiţie, tratăm aici un sfert până la o treime din totalul cancerelor la sân şi ale sferei genitale feminine din întreaga ţară.
În ce stadii vin pacienţii? Se simte o creştere a numărului celor care sunt depistaţi în fază incipientă?
Majoritatatea vin în stadii avansate, consecinţă a absenţei semnelor evidente în primul stadiu sau reţinerii de a merge la medic de la primele semne, dar şi a lipsei screening- ului. După ‚90, am sperat că se vor face astfel de programe, dar, din păcate, şi acum operez frecvent tot cancer în stadiul III.
Screeningul e util mai ales pentru cancerul mamar şi de col uterin, însă trebuie să cuprindă un procent mare de populaţie - peste 80-90% dintre femei. Există şi o categorie mică de persoane care ajung la noi în faze incipiente, însă numărul lor e scăzut în raport cu datele din Europa occidentală.
Putem vorbi de un profil al bolnavului? Care sunt factorii de risc?
Cancerul n