Administraţia Social-Comunitară Oradea a început luni de dimineaţă distribuirea alimentelor gratuite destinate orădenilor care figurează în evidenţele Primăriei ca făcând parte din categoria persoanelor defavorizate.
Amărâţi, dar cu taxi
Până la ora 13, peste 450 de persoane îşi ridicaseră alimentele de la punctul de distribuţie situat pe strada Sucevei 32-24, din incinta depozitului fostului ICOMCOOP, cantitatea totală de alimente distribuite în acest interval depăşind 16 tone. "Sperăm ca până la sfârşitul zilei să putem servi 600 de persoane", a spus Dănuţ Cheregi, şeful serviciului Marginalizare Socială din cadrul ASCO, care a adăugat că, pentru operativitate, oamenii sunt primiţi în incinta punctului de distribuţie în serii a câte 6 persoane.
Intrarea în depozit este asigurată de un poliţist comunitar, în vreme ce un alt agent supraveghează coada pentru a se evita orice fel de altercaţii. Cu toate acestea, câţiva nemulţumiţi vociferau că ASCO putea să-şi organizeze treaba mai bine. "Trebuia să vedeţi ce îmbulzeală era dimineaţă", comenta un bătrânel. Reprezentanţii ASCO spun, însă, că nemulţumirile sunt nefondate. "În fiecare an, în primele zile e înghesuială, dar cozile scad apoi treptat. Alimente sunt destule pentru fiecare beneficiar", asigură Cheregi.
Pentru a-şi primi pachetele, oamenii sunt legitimaţi, solicitându-li-se cartea de identitate, după care se semnează pe o listă şi primesc un bon pe baza căruia îşi primesc alimentele. Pentru că în acest an ajutoarele alimentare sunt mai consistente, cântărind aproape 40 de kilograme, oricât de mici le sunt veniturile mulţi beneficiari au fost nevoiţi să apeleze la un taxi pentru a le transporta acasă.
Puşi pe drumuri
Pachetele cu alimente provin din aşa-numitele stocuri de intervenţie comunitară ale UE şi conţin câte 14 kg de făină albă pe persoană, 4 kg mălai, 0,8 kg paste fă