Creditarea in lei a fost mult timp ocolita de clientii din Romania, din cauza dobanzilor mai mari, acestia preferand sa mizeze pe faptul ca euro sau francul elvetian, de exemplu, nu se vor aprecia destul de mult cat sa ii aduca in imposibilitatea de a-si plati ratele.
Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a avertizat, in nenumarate randuri, ca imprumuturile ar trebui contractate in moneda in care sunt obtinute veniturile, pentru a elimina riscul valutar.
In cele din urma, una din banci, Banca Comerciala Romana, i-a ascultat sfatul, incepand sa ofere credite imobilare doar in lei, in timp ce creditele in euro vor mai fi disponibile doar pentru clientii care isi obtin veniturile in moneda unica europeana.
"Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar, pe termen lung, ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a explicat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate din cadrul BCR.
Deocamdata, este prea devreme pentru a vedea daca decizia bancii este una buna sau nu. Pe de o parte, clientii ar putea ramane la pararea lor - ca mai bine risca pe valuta, decat sa plateasca dobanzi mai mari - ceea ce ar insemna clienti mai putini pentru banca. Pe de alta parte, daca programul va avea succes, si celelalte banci din Romania vor incerca sa adopte masuri similare.
Deocamdata, potrivit site-ului executarisilite.com, cei mai multi romani ale caror bunuri sunt in executare silita, in primele trei trimestre din 2012, sunt cei care au accesat credite in lei. Pe locul doi se afla cei cu imprumut