Tensiunea persistă în Liban, la trei zile după asasinarea şefului serviciilor de informaţii, o crimă pusă de Opoziţie pe seama Siriei. Violenţele care s-au declanşat duminică în capitala Beirut, dar şi în alte oraşe, după funeraliile lui Wissam al-Hassan s-au transformat în manifestaţii violente anti-guvernamentale.
Mai multe persoane, printre care o fetiţă de nouă ani au murit în urma confruntărilor din nordul ţării, alţi oameni au fost răniţi la Beirut. Reşedinţa premierului Najib Mikati, pe care manifestanţii au vrut s-o ia cu asalt este încercuită de baricade şi forţe de ordine. Armata libaneză a anunţat că va restabili ordinea. Incidentele din Liban ilustrează încă o dată influenţa pe care continuă s-o exercite puternicul vecin sirian asupra ţării cedrului.
Uciderea lui Wissam al-Hassan este actul cel mai destabilizator cu care se confruntă Libanul de când a fost asasinat fostul premier, Rafic Hariri, în 2005. Întrebarea care se pune este dacă moartea şefului serviciilor de informaţii libaneze-comparată cu un adevărat seism politic-este doar un act izolat sau dacă face parte dintr-o campanie orchestrată de Damasc, o capitală pe care mulţi libanezi o bănuie că vrea să exporte conflictul civil intern peste graniţă, într-un stat care până nu demult a fost şi el confruntat cu lupte interconfesionale similare. Analiştii occidentali tind să acrediteze această a doua ipoteză.
Trebuit spus că cel ucis vineri într-un atentat la Beirut, Wissam el-Hassan, era considerat a fi inamicul numărul unu al Siriei, el reuşind de altfel recent să dejoace mai multe atentate. Şeful serviciilor de informaţii îşi clădise notorietatea conducând ancheta care a urmat asasinării fostului premier, Rafic Hariri, în 2005. Apoi, odată declanşat războiul civil din Siria, fostă putere tutelară în Liban din anii 70 până la începutul anilor 2000, el-Hassan încercase să contr