Procurorii care intră în şedinţele de judecată vor sta la acelaşi nivel cu judecătorii, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca birourile din sălile de judecată ale magistraţilor să fie pe postamente de înălţimi egale. Discuţii pe această temă au mai fost în urmă cu mai bine de şase luni, când magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca birourile procurorilor să fie la acelaşi nivel cu cele ale avocaţilor, pentru a nu discrimina apărarea.
Sălile de judecată de la instanţele vrâncene nu co-respund noilor cerinţe, dar reprezentanţii instanţelor susţin că această situaţie va fi rezolvată. „(...) au fost solicitate ordonatorului principal de credite fonduri necesare efectuării respectivelor lucrări”, ne-au comunicat reprezentanţii Tribunalului Vrancea.
Biroul procurorului din sala mare de şedinţe a Tribunalului Vrancea este situat nu numai sub cel al judecătorilor, ba chiar şi sub cel al grefierului. Dar problema pare că a rezolvat-o chiar CSM. „Dacă dimensiunile actuale ale sălilor de şedinţe nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit articolului 85 indice 1 alineat 4, acesta va fi situat pe podiumul judecătorilor, la o masă separată(...)”, se mai arată în Hotărârea CSM.
Procurorii care intră în şedinţe s-au arătat nemulţumiţi de amplasarea biroului la un nivel inferior faţă de cel al judecătorului, chiar dacă nu au vrut să declare nimic oficial în acest sens.
Prin aceeaşi hotărâre, CSM a mai clarificat şi locul avocaţilor în sala de judecată. Astfel, avocatul care va pune concluzii va sta pe un podium cu înălţimea de 20-30 de centimetri, dar pe parcursul şe-dinţei de judecată, când nu pune concluzii, va sta în banca situată în faţa publicului.
În cazul în care nu pot fi puse în aplicare noile reguli, deoarece sălile nu permit o astfel de amenajare, reprezentanţii CSM au dis