În lunile octombrie și noiembrie tineri creativi, împreună cu muzeografi și artiști, dau viață patrimoniului muzeal în cadrul unor spectacole de teatru unicat.
Pornind de la obiectele de patrimoniu selectate de tineri voluntari, artiști din București, Brașov și Sf. Gheorghe au realizat trei piese de teatru deosebite. Acestea se vor juca în lunile octombrie – noiembrie 2012 în licee și muzee din cele trei orașe.
Prima piesă care se prezintă publicului este Elena Mureșianu, epistolor. Pe baza discuțiilor cu tinerii brașoveni, s-a ales ca personajul principal al piesei să fie Elena Mureșianu, o femeie puternică, întreprinzătoare, artistă, luptătoare pentru drepturile femeilor și ale românilor în general, care a preluat conducerea uneia dintre cele mai importante publicații din Ardeal- Gazeta Transilvaniei.
Cei interesați sunt așteptați la Brașov pentru a viziona această piesă astfel: 22 oct. 2012, orele 13.00 – Liceul Andrei Mureșianu23 oct. 2012, orele 17.00 – Muzeul Casa Mureșenilor
Piesele de teatru sunt dezvoltate în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri, coordonat de Asociația Transcena și finanțat prin AFCN. Muzeele participante la acest proiect sunt muzee cu profile unicat în țară: Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, și Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor și colecționar.
Piesele de teatru create în cadrul proiectului se vor desfășura atât în muzeele participante, cât și în licee sau spații publice, pentru a asigura accesul unui public cât mai numeros. Acest proiect urmărește ca utilizând ca instrument spectacolul de teatru, să se ofere tinerilor o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât și asupra muzeului însuși. Muzeul va deveni astfel o scenă a vieții și a istoriei, depășind prejudecată că muzeul este un spațiu plictisitor, plin de obiecte prețioase, dar care nu au