Afecţiunile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România şi din Europa.
Din ce în ce mai mulţi români raportează, în fiecare an, dureri de spate şi dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare cauzate de locul de muncă. Aceste dureri musculo-scheletice reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră de sănătate a forţei de muncă din România. Aceasta este concluzia unui raport realizat în cadrul proiectului „Fit for Work-România" (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă din cauza acestor afecţiuni cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti.
„Persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, dar multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate - ceea ce îi costă pe angajatori, dar şi Guvernul român sume considerabile, ca urmare a productivităţii pierdute", declară dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului. „Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să-şi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă", adaugă doctorul.
Impact fizic, psihic, social şi financiar
În prezent, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă - doar una din bolile musculo-scheletice -, afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an. Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care ata