Marea înghite încet, dar sigur, plajele româneşti. Eroziunea costieră face ravagii pe litoralul nostru şi dacă autorităţile nu se mobilizează şi nu iau măsuri urgent, riscăm să rămânem fără pic de nisip. Cea mai gravă situaţie este în staţiunea Mamaia, dar şi la falezele din Constanţa.
Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea Litoral” a demarat deja mai multe proiecte pentru reabilitarea zonei costiere, dar lucrările sunt încă departe de a începe. În prezent, la Agenţia de Mediu din Constanţa este depusă documentaţia pentru proiectul de Protecţie şi reabilitare a părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiul Constanţa - Mamaia Centru - Nord. Din acesta reiese că este nevoie foarte urgentă de intervenţie pentru reducerea eroziunii costiere, altfel riscăm ca plajele din Mamaia şi Constanţa să dispară complet.
Autorităţile propun pentru sectorul Mamaia Centru reabilitarea şi prelungirea a patru diguri paralele cu ţărmul, realizarea unui epiu (n.r. - dig de piatră) de protecţie a zonei înnisipate, realizarea a două diguri îngropate (pinteni) de fixare a zonei înnisipate şi înni-siparea artificială a plajei prin aport de nisip pe o lungime de 2,15 km. Pentru sectorul Mamaia Nord, proiectul impune realizarea a două diguri noi paralele cu ţărmul, realizarea unui epiu de protecţie a zonei înnisipate şi înnisiparea artificială a plajei prin aport de nisip pe o lungime de 1,90 km.
În Mamaia Nord, dacă eroziunea va continua în acelaşi ritm, de aproximativ un metru pe an, se vor pierde până la 50 de metri de plajă în urmă-torii 30 - 50 de ani. În sectorul Mamaia Centru, cu o rată actuală de eroziune între 0 şi 1,5 metri, durata structurilor de apărare este de maximum cinci ani, iar eroziunea previzionată este de 80 până la 110 metri.
Marea înghite încet, dar sigur, plajele româneşti. Eroziunea costieră face ravagii pe li