În cadrul vizitei din Atena, fiecare a priceput ce a vrut. Rezultatele au fost totuși pozitive.
Briza mării Egee flutura părul și reverele sacoului verde-deschis al Angelei Merkel. Un reporter grec a gândit atunci că îmbrăcămintea cancelarei îi părea cunoscută de undeva. Marele om de stat german, aflat într-o vizită de lucru de o zi la Atena, alesese să poarte același costum pe care-l avusese și la recentul meci de fotbal în care Germania a nimicit Grecia cu scorul de 4-2. Oare doamna Merkel avea de gând să-i desființeze din nou pe greci, de data aceasta pentru eșecul reformelor economice?
Din fericire, premierul Antonis Samaras nu avea motive de îngrijorare. Cel mai mare adept al austerității din Uniunea Europeană i-a transmis un mesaj pozitiv, chiar dacă precaut. Cancelarul i-a transmis că speră și își dorește sincer ca Grecia să rămână în zona euro și a lăudat progresele făcute de Atena în privința reducerii cheltuielilor, ba chiar a oferit consultanță în vederea implementării reformelor structurale, promițând sprijinul experților germani pentru reechilibrarea administrației fiscale și modernizarea aparatului guvernamental.
Mult mai nefericită a fost încercarea Angelei Merkel de a empatiza cu cetățenii de rând, cei care poartă de cinci ani povara recesiunii. Protestatarii ostili au afișat în fața parlamentului pancarte pe care scria „Nu ești deloc bine-venită aici“. Alexis Tsipras, liderul formațiunii de extremă stânga Syriza (principalul partid de opoziție), s-a alăturat demonstranților, denunțând măsurile „barbare“ impuse de liderii internaționali. Câțiva funcționari publici costumați în uniforme naziste, unii dintre ei purtând mustăți à al Hitler, fluturau stindarde cu svastici dintr-un jeep, gonind cu viteză pe unul din bulevardele centrale ale capitalei - rememorare de prost-gust a ocupării Atenei de către Germania, în timpul c