O intreaga generatie de copii risca sa-si dezvolate personalitati obsesive, sa sufere de lipsa de autocontrol, deficit de atentie si imposibilitatea de a simti empatie, pe langa dependenta de retelele sociale, avertizeaza oamenii de stiinta.
In conditiile in care retele sociale precum Twitterul si Facebookul sunt tot mai prezente in viata copiilor, se poate observa cum cei mici au dificultati in a interactiona din punct de vedere social, au reactii emotionale deficitare, tocmai din cauza faptului ca nu au un contact fizic cu cei din jur, toata interactiunea lor fiind online, explica Susan Adele Greenfield, profesor la Universitatea Oxford, citata de Independent.ie.
Aceasta atrage atentia si asupra narcisismului multora din websiteuri, cum ar fi Klout, care masoara popularitatea si influenta utilizatorilor pe retelele sociale, aceasta trasatura transmitandu-se utilizatorilor.
Potrivit statisticilor, mai bine de jumatate din adolescentii de 13 - 17 ani petrec mai mult de 30 de ore pe saptamana pe calculator, console sau eBook. Insa nu trebuie uitat ca creierul nostru a evoluat si in stransa legatura cu mediul inconjurator, ca are nevoie de un mediu stimulant pentru a se dezvolta optim, ceea ce tehnologia nu-i poate oferi.
Mai mult decat atat, acest mediu impropriu pentru creier ii schimba felul in care functioneaza. Daca in mod normal, pana la varsta maturitatii avem o parere clara despre lumea in care traim si o conceptie asemeni despre propria identitate, in cazul generatiei care creste pe Twitter si Facebook, care este obisnuita si dependenta de reactiile instantanee ale celorlalti, aceasta parere nu este deloc clar formulata, tinerii traind, practic, la mila celorlalti internauti.
Aceasta generatie nu are obisnuinta de a privi oamenii in ochi, de a interpreta limbajul corpului si de a se folosi de contactu