În perioada 24-30 octombrie 2012, credincioşii se vor putea închina la Bucureşti la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie vindecătorul de boli de la Eghina.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunţat luni, 22 octombrie, că în 2012 cu ocazia sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe data de 27 octombrie, credincioşii şi pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale, vor avea posibilitatea să cinstească şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie. Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli vor fi aduse din Grecia de la Mănăstirea Sfântului Ierarh Nectarie aflată pe Insula Eghina.
Sfantul Nectarie s-a născut în ziua de 1 octombrie 1846, în localitatea Silivri, în Tracia, şi a adormit în Domnul în data de 8 noiembrie 1920, pe când se afla în Atena. Sfântul Nectarie s-a nascut într-o familie săracă de pe malul mării Marmara. Parinţii săi, Dimos şi Marie Kephala, i-au pus pruncului numele Anastasie. La vârsta de numai 14 ani, tânărul a plecat la Constantinopol, pentru a lucra şi a invata carte. Mai apoi, în anul 1866, la vârsta de numai 20 de ani, tânărul Anastasie a plecat în insula Chios, ca să predea, ca invăţător. Aici, el devine călugăr, la Mănăstirea Nea Moni, primind numele Lazar in ziua de 7 noiembrie 1876.
În anul 1877, părintele Lazar este hirotonit ierodiacon, apoi, prin generozitatea unui creştin bogat din insula şi cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut să-şi completeze studiile la Atena şi sa obtina, in anul 1885, o diplomă a Facultăţii de Teologie din capitala Greciei. Tot în acest an, Sfântul Nectarie pleaca în Alexandria, Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Caţiva ani mai tarziu, în anul 1889, a fost hirotonit episcop