Cum era de aşteptat pe un tărîm al telenovelei politice, Scandalul poreclit şi al Stenogramelor, deşi porecla a mai fost pusă şi altor gălăgii mediatice asemănătoare, a fost abordat de pe poziţiile patimii pro şi contra stîrnite de Traian Băsescu. Sursa: EVZ
Televiziunile care candidează la scrutinul din 9 decembrie 2012 – Antena 3 şi România TV - s-au grăbit să vadă în publicarea stenogramelor despre convorbirile Sorin Blejnar – Traian Băsescu o sursă de realimentare din zbor cu carburantul antiprezidenţial, de care duceau lipsă în ultimul timp.
Ziarele şi televiziunile pro-Băsescu s-au grăbit să descopere în manevra procurorului Marian Drilea o diversiune a USL de campanie electorală.
Aşa cum arătam duminică seară la emisiunea Sub semnul întrebării, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV, momentul Sorin Blejnar nu e o noutate în ultimii ani postdecembrişti.
Scandaluri asemănătoare s-au ivit şi au înflorit în dese rînduri de-a lungul celor opt ani de prestaţie a DIICOT şi a DNA.
În aceste condiţii se impune o radiografie cît de cît serioasă a Scandalului, pentru a-i descoperi esenţa.
Iată faptele:
În 2010, bazaţi pe suspiciuni mai mult sau mai puţin întemeiate pe dovezi în privinţa lui Sorin Blejnar, la vremea respectivă şef al ANAF, procurorii DIICOT obţin de la judecător mandat pentru înregistrarea convorbirilor celui suspectat.
Sorin Blejnar nu e un simplu cetăţean.
Natura funcţiilor îl obligă să dea şi să primească telefoane la şi de la persoane publice: demnitari, politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri, vedete.
Toate conversaţiile lui Sorin Blejnar sînt interceptate şi transcrise sub forma unor stenograme.
Multe dintre ele ajung în dosarul Motorina, prin care DIICOT îl trimite în judecată pe fostul şef al ANAF.
Stenogramele – 213 la număr! – din dosarul trimis la tribunal sînt la liber, cum s-ar spun