Atât comunismul, cât și fascismul au murit ca forțe politice centrale în societate, ceea ce face să fie mai ușor pentru noi să le percepem drept manifestări politice maniacale. Nucleul analizei lui Vladimir Tismăneanu, inteligentă și judicioasă, constă în răspunsul la tulburătoarea întrebare privind modul în care acestea au fost posibile de la început.
Majoritatea istoricilor și a politologilor din Occident care scriu despre dictaturile totalitare au fost îndeajuns de norocoși să nu aibă experiența directă a vieții în aceste regimuri. Vladimir Tismăneanu nu face parte din această categorie. A crescut în România lui Nicolae Ceaușescu, unde a susținut cu curaj, în 1980, o dizertație doctorală despre marxismul critic. Este în prezent profesor de politologie comparată la Universitatea din Maryland. Ceaușescu a murit de mult, executat în grabă de propriul popor în 1989. În volumul de față, Tismăneanu reflectă, mai degrabă în calitate de filosof politic decât de istoric, asupra surselor care au generat, în secolul XX, teribila putere a regimurilor totalitare de a face atât de mult rău în numele justiției revoluționare și rasiale.
Preocuparea sa principală este examinarea a ceea ce numește „aspirațiile maximaliste utopice“ formulate de regimurile comuniste și fasciste din Europa pentru a încerca să înțeleagă cum a fost posibil ca sisteme care au pornit cu agende utopice – revoluție mondială și renaștere națională – să sfârșească prin a construi distopii criminale. Există la ora actuală un consens în Vest că acestea au fost „viziuni maniacale“, pentru a folosit formula lui Tismăneanu. Dar atât comunismul, cât și fascismul au murit ca forțe politice centrale în societate, ceea face să fie mai ușor pentru noi să le percepem drept manifestări politice maniacale. Nucleul analizei de față, inteligentă și judicioasă, constă în răspunsul