Cazul judecătorului Sergiu Arnăut pune în dificultate Procuratura Anticorupţie şi Centrul Anticorupţie. Cât de oneşti sunt magistraţii atunci când îşi declară averile şi în ce măsură pot fi pedepsiţi acei care mint, lucru inadmisibil, s-ar părea, în cazul judecătorilor? Întrebarea a devenit actuală mai ales după ce jurnaliştii de la Centrul de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că magistratul Sergiu Arnăut de la Curtea de Apel ar locui într-o casă cu trei nivele, evaluată, oficial, împreună cu terenul, la peste două milioane de lei, proprietăţi pe care magistratul le-a omis din declaraţiile de avere. Cazul Arnăut pune însă în dificultate Procuratura Anticorupţie şi Centrul Anticorupţie, care s-au sesizat, dar, recunosc, că nu au prea multe posibilităţi de a demonstra vinovăţia magistratului.
Comisia Naţională de Integritate care tocmai are căderea să verifice dacă există proprietăţi dosite de demnitari nu este încă funcţională, iar vechiul mecanism de verificare şi control al averilor este depăşit, declară Viorel Chetraru, care urmează a fi confirmat de Parlament în noua funcţie de director al Centrului Anticorupţie, instituţia succesoare a CCCEC:
Viorel Chetraru x Viorel Chetraru “Noi nu am reuşit să identificăm un mecanism lucrativ, funcţional, eficient ca să aducă în ordine tot domeniul ăsta şi să pună la respect funcţionarii care comit abateri, iar societatea să fie mulţumită de această activitate. Tot ce a însemnat control al declaraţiilor, trebuie să facem o constatare, s-a compromis pe parcursul din momentul în care a funcţionat vechea lege. Şi acum, chiar dacă avem o nouă lege, mecanismul acesta tot nu este funcţional”.
Procuratura Anticorupţie a demarat o anchetă ca urmare a mediatizării cazului Arnăut. Cu toate acestea, procurorii recunosc că nu au temei legal pentru a-i incrimina magistratului fals în dec