Companiile îşi concentrează eforturile în direcţia identificării metodelor de economisire şi eficientizare fiscală a proceselor de fuziuni şi achiziţii, în timp ce autorităţile sporesc controalele asupra tranzacţiilor, potrivit unei analize a societății de consultanţă Ernst & Young România.
Directorii departamentelor de fiscalitate din cadrul celor mai mari companii de pe plan mondial au afirmat, într-un sondaj realizat de Ernst & Young, că şi-au intensificat eforturile de a obţine plusvaloare prin eficientizare fiscală în cadrul procesului de fuziuni şi achiziţii.
Aproximativ două treimi dintre cei chestionaţi au afirmat că tranzacţiile derulate de companiile lor atrag din ce în ce mai frecvent atenţia autorităţilor fiscale naţionale. S-a înregistrat o creştere semnificativă în acest sens, comparativ cu anul 2011, când procentul celor care considerau că tranzacţiile atrag atenţia autorităţilor a fost de numai 49%, arată sondajul.
Raportul anual ”Global Mergers & Aquisitions tax survey and trends - The tax director's search for value” arată că 54% dintre companiile multinaţionale acordă o importanţă sporită aspectelor fiscale, comparativ cu situaţia existentă în urmă cu trei ani. 84% dintre directorii departamentelor de fiscalitate afirmă că se concentrează mai mult asupra identificării metodelor de eficientizare fiscală cu scopul reducerii costurilor şi îmbunătăţirii rentabilităţii tranzacţiilor. 34% dintre aceştia au precizat că au contribuit la plasarea companiilor lor într-o poziţie favorabilă realizării de potenţiale achiziţii, adesea chiar înainte ca posibila ţintă să fie disponibilă pe piaţă.
La sondaj au participat directori ai departamentelor de fiscalitate din 150 de multinaţionale prezente pe 14 pieţe importante. Două treimi dintre aceste companii au înregistrat venituri de peste cinci miliarde dolari.