România s-a menţinut pe poziţia 72, din 185 de ţări, în clasamentul anual referitor la mediul de afaceri Doing Business 2013 al Băncii Mondiale (BM), după ce în ediţia precedentă a coborât şapte locuri.
În intervalul iulie 2011-iunie 2012 analizat în raportul instituţiei internaţionale, accesul la credit în România a devenit mai uşor ca urmare a extinderii gamei de active mobiliare care pot fi folosite drept garanţii.
De asemenea, înfiinţarea unei afaceri a fost simplificată, prin reducerea timpului necesar pentru obţinerea cazierului fiscal de la agenţia de administraţie fiscală, se arată în raport.
Pentru a determina cât de uşor este să faci afaceri în statele analizate, BM analizează zece indicatori generali. România are poziţii internaţionale mai slabe ca anul trecut la înfiinţarea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţii, accesul la credite, protecţia investitorilor, impunerea clauzelor contractuale şi reglementarea insolvenţelor, în timp ce clasarea în privinţa plăţii taxelor s-a îmbunătăţit, iar cea referitoare la comerţul internaţional s-a menţinut.
România se plasează cel mai bine în rândul celor 185 de ţări la accesul la credite, locul 12, chiar dacă a fost devansată la acest capitol de 4 state faţă de raportul precedent.
După cât de uşor este să înfiinţezi o firmă, România se află pe 68, faţă de 63 în raportul anterior. Deschiderea unei afaceri în România necesită, la fel ca anul trecut, 6 proceduri, în timp ce numărul de zile necesar a scăzut de la 14 la 10. De asemenea, costul începerii unei afaceri a coborât de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat în calcul de BM pentru România este de 7.910 dolari.
România este trasă în jos de accesul la electricitate, plata taxelor, obţinerea permiselor de construcţie ş