Măcar pentru accentul foarte serios pus pe solidaritate şi coeziune socială, noua Platformă a PPE ar putea influenţa în mod notabil dinamica Europei în anii ce vin.
O bună parte dintre aspectele legate de Congresul Partidului Popular European (PPE) desfăşurat la 17 şi 18 octombrie a.c. la Bucureşti constituie doar episoade mai degrabă anecdotice, minore, de care n-o să-şi mai aducă nimeni aminte peste câteva luni. Presa a acordat, de exemplu, nemăsurat de multă atenţie, exact ca şi – în chip bizar, dar nu-i bai, fiindcă aşa-i viaţa politică dâmboviţeană – parlamentari din toate partidele, meniului de la cina de care oaspeţii străini sosiţi la Bucureşti au avut parte. Aproape sigur însă, micii mâncaţi cu acea ocazie n-or să constituie o prea mare preocupare a generaţiilor ce vin.
Dar, cu destulă probabilitate, o parte dintre discuţiile purtate, ca şi o parte dintre deciziile luate şi dintre documentele politice adoptate la acest congres al uneia dintre marile familii politice europene constituie elemente care au şanse serioase să rămână, la loc onorabil, în cartea de istorie. Constrâns de spaţiul redus pe care-l am la dispoziţie, am optat pentru o formulă pe care o cred utilă: am selectat doar două dintre ideile şi formulările prezente într-unul dintre documentele Congresului PPE, respectiv acela intitulat Platforma Partidului (Party Platform - http://images.europaemail.net/client_id_5328/attachments/1._EPP_Platform,_EN.pdf).
Textul în cauză, lung de 53 de pagini şi alcătuit din exact 405 paragrafe (fiecare dintre aceste paragrafe înglobând o idee referitoare), începe prin a preciza faptul că, la momentul actual, UE şi statele membre se confruntă cu o serie de probleme „severe şi fără precedent“. Textul atrage apoi atenţia asupra faptului că, dacă problemele în cauză nu sunt rezolvate în timp util, precum şi da