Nutriţioniştii au pus la punct o dietă despre care susţin că previne infecţiile respiratorii, dar şi boli precum cancerul Sursa: SHUTTERSTOCK
Secretul eficienţei noii diete constă în micronutrienţii prezenţi în fructe şi legume, susţine creatorul ei, medicul nutriţionist Joel Fuhrman.
Piramida alimentelor, cu 8 legume şi 3 fructe
Piramida alimentară a dietei are la bază legumele – cel puţin opt pe zi - cât mai puţin procesate pentru a-şi păstra calităţile nutriţionale. Următoarea treaptă a piramidei este constituită din fructe (cel puţin trei pe zi) şi alimente bogate în proteine ca: fasole, nuci şi seminţe.
Componentele care se găsesc în nuci, seminţe, fructe de pădure şi rodii au rol protectiv, iar combinate cu legume verzi, ciuperci şi usturoi întăresc funcţiile organismului de auto-apărare şi auto- vindecare.
O masă ideală combină legumele verzi, usturoiul, ciupercile, fasolea, seminţele şi fructele de pădure, iar numărul porţiilor recomadate este de trei pe zi, conform lui Joel Fuhrman.
„Sistemul imunitar este în directă legătură cu ceea ce mâncăm, iar cele mai benefice sunt alimentele proaspete, fructele şi legumele de sezon’’, completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Alimentele care conţin carbohidraţi (pâine integrală, fasole, mazăre, porumb, orz, ovăz, dovleac) nu au un rol foarte imporant, ele reprezentând doar 20% din dietă. Carnea, ouăle, peştele şi lactatele sunt situate în vârful piramidei, deci ar trebui consumate foarte rar. Cât despre dulciuri sau alimente de la fast food nici nu poate fi vorba pentru că aceste alimente lucrează împotriva dietei şi slăbesc sistemul imunitar.
„Deşi sistemul imunitar are nevoie de proteine care se găsesc în carne, ouă, lapte şi peşte, la baza piramidei alimentare ar trebui situate legumele şi fructele proaspete şi cât mai colorate. Pe lângă alime