Elita televiziunilor de ştiri intră în parlament. Turnătorul Roşca Stănescu, Sebastian Ghiţă, patron la RTV şi prietenul lui Ponta, Rareş Bogdan, un businessman din Cluj, prieten cu familia Hrebenciuc şi cu Cozmin Guşă, aparent moderator la Realitatea TV, analiştii Vlad Nistor şi Daniel Barbu, toţi au prins un loc eligibil la USL.
Deasupra tuturor, Dan Voiculescu, patronul Antenei 3, care mai trage după el încă 19 membri ai asociaţiei familiale numită Partidul Conservator.
Primul lucru pe care-l vedem aici este controlul pe care USL l-a avut asupra presei române în regimul diktatorului Traian Băsescu. Realitatea TV, RTV, Antena 3, plus două trusturi media care domină Ardealul – toate sunt acum înscrise oficial în USL, iar ceea ce au făcut până acum trebuie privit în această cheie. Nu este o mare surpriză, doar că acum este oficial. Din iunie, USL a preluat controlul total şi al radioului şi televiziunii publice. Intrăm în electorală cu un oligopol al USL asupra presei române. Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla după ce această alianţă va ajunge la putere: prin mecanisme economice va încerca să nu lase nimic în afara propriei influenţe. Deja sunt firme de publicitate care nu mai trimit contracte către publicaţiile ostile guvernului. Faptul că Ponta a anunţat public salariul unui jurnalist care-i este ostil şi a declarat că acesta ar avea probleme cu fiscul, arată care va fi rolul ANAF în lichidarea oricărei rezistenţe în media.
Să nu ne facem iluzii în legătură cu perspectiva ca opoziţia din presă să se mute pe internet. USL are capacitatea financiară să sufoce acest mediu cu bloggeri "independenţi", site-uri de ştiri şi postaci care patrulează forumurile şi site-urile de socializare. În plus, internetul atrage foarte puţină publicitate, aşa că ar fi foarte greu ca o presă puternică, capabilă să facă investigaţii costisitoare, să supravieţuiască în