Reprezentanţii unei firmei britanice susţin că au produs, în premieră mondială, din luna august şi până în prezent, cinci litri de carburant "din aer" şi că descoperirea lor ar putea să pună capăt dependenţei oamenilor faţă de resursele din ce în ce mai scăzute de combustibil fosil, informează Daily Mail.
Cei de la Air Fuel Synthesis, o firmă care are sediul în oraşul Stockton-on-Tees din nord-estul Marii Britanii, au folosit o mică rafinărie cu ajutorul căreia au fabricat carburant din dioxid de carbon şi din vapori de apă.
FOTO: YouTube
În prezent, reprezentanţii acestei firme lucrează încă la dezvoltarea acestui proces şi au nevoie să se alimenteze cu energie electrică de la reţeaua naţională pentru a-l susţine. Cu toate acestea, ei speră ca în cele din urmă să poată să îşi susţină procesul de fabricaţie cu ajutorul energiei obţinute din resurse regenerabile.
În următorii doi ani, cei de la Air Fuel Synthesis speră, de asemenea, să îşi construiască propria uzină, la scară comercială, să aibă capacitatea de a produce o tonă de carburant pe zi şi să se extindă în domeniul obţinerii de combustibil "verde" pentru aeronave.
FOTO: YouTube
"Ne gândim ca până la finalul anului 2014, dacă vom reuşi să obţinem forduri, să producem carburant folosind resurse energetice regenerabile şi să o facem la scară comercială", a declarat Peter Harrison, directorul executiv al firmei britanice, în cadrul unui eveniment care a avut loc săptămâna aceasta la Londra.
Tehnologia folosită de către britanici are la bază combinarea aerului cu hidroxid de sodiu, apoi supunerea compusului rezultat la un proces de electroliză pentru a elibera dioxid de carbon pur. Acesta intră apoi în reacţie cu hidrogen apărut în urma electrolizei apei pentru a produce o hidrocarbură.
FOTO: YouTube
Procesul este considerat, în momentul