Doi scriitori, pasionati de viata primilor locuitori ai Vaii Jiului, au pus traditia locala mai presus de orice si au decis sa promoveze comunitatile de la poalele Parangului atat in tara, cat si in strainatate.
Lucretia Malinesc si Petru Galatan au dus pasiunea lor la extrem. Ei sunt colectionari de obiecte vechi ce le-au apartinut bastinasilor dintre cele doua Jiuri. Au inceput demult sa stranga obiectele, iar mai apoi le-au expus intr-o casa autentica, pastrata in timp si reconditionata, la poalele Parangului. Acum au paginile lor intr-un volum de colectii particulare din Romania, editat la Muzeul Taranului Roman sub titulatura "Recuperari, restituiri, restaurari".
Totul a pornit din pasiune pentru obiectele vechi, iar cei doi colectionari au mers sa restaureze o cruce de sute de ani pe care au gasit-o intr-un catun din Parang.
"Au venit ceva muzeografi de la Muzeul Taranului Roman aici la noi in zona si ei ne-au descoperit. Ne-au vazut colectiile si asa am luat contact cu ei. Au facut un proiect si acolo sunt inclusi 24 de colectionari particulari si de la fiecare au luat cate o piesa deteriorata ce a fost reconditionata. Eu am avut o cruce foarte veche si pictura era intoarsa si, tocmai pentru ca e un obiect extrem de vechi, a intrat in acest proiect al lor", povesteste Lucretia Malinesc, cea care detine Muzeul Momarlanului din Petrosani.
Cei doi s-au ales cu promovarea zonei de la poalele Parangului, la cel mai inalt nivel in tara si strainatate.
Cartea, alaturi de alte obiecte de valoare, a fost expusa la Bucuresti, intr-o expozitie ce a fost vernisata in 14 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman.
Doi scriitori, pasionati de viata primilor locuitori ai Vaii Jiului, au pus traditia locala mai presus de orice si au decis sa promoveze comunitatile de la poalele Parangului ata