Moştenitorii francezi ai brevetului petrolier revoluţionar al inginerului român Ion Basgan, care a inventat "forajul rotativ prin rotaţie percutantă", cere statului român despăgubiri de şase miliarde de euro, considerând că au fost "jefuiţi" de regimul comunist, relatează, marţi, www.franceinfo.fr.
Dosarul a fost înregistrat în 27 octombrie 2011 la Tribunalul Bucureşti şi are ca obiect "brevete de invenţie - proprietate intelectuală".
În această cauză, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet şi Jean Yves Marie Tribaudet, potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti.
Dezbaterile în acest dosar, care a avut primul termen în 21 februarie 2012, au fost amânate de trei ori. Marţi, instanţa Tribunalului Bucureşti ar trebui să ia în discuţie acest dosar.
Potrivit site-ului www.franceinfo.fr., cei cinci copii ai lui Jean-Philibert Thibaudet cer statului român despăgubiri de şase miliarde de euro.
Povestea începe cu mult timp în urmă, respectiv în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluţionar. El a pus la punct "forajul rotativ prin rotaţie percutantă", sistem care a îmbunătăţit exploatarea de petrol şi a fost folosit în întreaga lume, a relatat sursa citată.
Brevetul avea o valoare foarte mare şi când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-şi pună invenţia la adăpost. El a decis să-şi vândă brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet, care era ataşat militar francez în România. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România şi între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naţionalizată, cât şi ataşatul militar francez, care nu a căutat să-şi pună în aplicare drepturile.