Barack Obama a câştigat clar duelul de luni noapte cu oponentul său republican, Mitt Romney, pe teme de politică externă. Preşedintele a atacat, contracandidatul a fost moale. În sondaje, însă, evoluţia pozitivă a lui Obama abia dacă va fi măsurabilă. O analiză a revistei germane Der Spiegel.
Uneori nu prea era clar cine e preşedinte şi cine e pretendent la această funcţie. Unde ataca Obama, Romney se eschiva. Unde Obama îşi lăuda rezultatele, Romney aproba. Obama domina, dar Romney îl neutraliza. Sondajul CNN l-a dat pe democrat câştigător cu 48% vs. 40%. Sondajul CBS a fost şi mai categoric: 53% la 23%. Cu toate acestea, Mitt Romney nu a pierdut duelul. E un fel de al doilea câştigător. De ce? Pentru că spre deosebire de celelalte dezbateri, republicanul nu a mai provocat discuţia, s-a mulţumit să-şi păstreze cursul favorabil deja.
În sondajele naţionale, Romney e deja la egalitate cu Obama, iar în swing-states precum Ohio, ecartul faţă de preşedinte s-a redus dramatic. Singurul scop al lui Mitt Romney în seara trecută a fost să pară lider, un om capabil să conducă ţara.
Au existat şi câteva evoluţii spectaculoase ale candidatului republican. În apariţia de luni, Romney a alunecat către centru. Nu a mai fost conservatorul radical, ci l-a forţat pe Obama să spună chiar la un moment dat că "ideile domnului Romney sunt la fel cu ale mele". Preşedintele a ieşit la atac şi i-a servit lui Romney exact ce vroia: ocazia să spună "a mă ataca pe mine nu este un program de guvernare".
Apoi, faptul că politica externă a fost strămutată pe tărâmul economiei e de bun augur pentru Romney, acesta fiind punctul cheie al campaniei sale. Nici lui Obama nu i-a displăcut de fel că moderatorul nu i-a putut ţine în frâu, pentru că anul acesta, politica externă nu e un factor determinant în opţiunea de vot.
E drept că replica memorabilă a serii îi aparţ